فهرست مطالب

پزشکی قانونی - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1388)

مجله پزشکی قانونی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1388)

  • 66 صفحه، بهای روی جلد: 12,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/11/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدعلی بشارت صفحه 87
    زمینه و هدف
    پرسشنامه های غربالگری معتبر در زمینه سلامت روانی ابزارهایی مفید برای پژوهش و اقدامات بالینی هستند. این ابزارها نقشی اساسی در شناسایی بیماران روانپزشکی مراجعه کننده به مراکز پزشکی دارند. هدف اصلی این پژوهش بررسی پایایی و روایی فرم کوتاه مقیاس سلامت روانی در جمعیت ایرانی بود.
    روش بررسی
    214 مراجعه کننده به مراکز مشاوره و دانشجویان دانشگاه های تهران و علم و صنعت ایران در دو گروه بیمار (107 =n؛ 64 زن، 43 مرد) و بهنجار (107 =n؛ 64 زن، 43 مرد) با اجرای مقیاس سلامت روانی، مقیاس افسردگی بک، مقیاس اضطراب بک و پرسشنامه سلامت عمومی در این پژوهش شرکت کردند. فرم 28 سؤالی مقیاس سلامت روانی (MHI-28) بر اساس ویژگی های روان سنجی فرم 38 سؤالی در مطالعات مقدماتی تهیه شد.
    یافته ها
    پایایی بازآزمایی مقیاس سلامت روانی بر حسب نتایج دو بار اجرای آزمون و همسانی درونی مقیاس بر حسب ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد و مورد تایید قرار گرفت. ضرایب آلفای کرونباخ برای بهزیستی و درماندگی روانشناختی در نمونه های بیمار و بهنجار از 89/0 تا 94/0 محاسبه شد. ضرایب پایایی بازآزمایی نیز به همین ترتیب از 85/0 تا 91/0 به دست آمد. همه ضرایب در سطح 001/0 P< معنادار بودند. روایی همزمان مقیاس سلامت روانی بر حسب ضرایب همبستگی زیر مقیاس های این ابزار با نمره کلی پرسشنامه سلامت عمومی بررسی شد. این ضرایب برای بهزیستی روانشناختی 87/0- و برای درماندگی روانشناختی 88/0 محاسبه و در سطح 001/0P< تایید شد. نتایج مربوط به روایی تفکیکی مقیاس سلامت روانی نیز نشان داد که این مقیاس می تواند افراد دو گروه بیمار و بهنجار را متمایز کند.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش، مقیاس سلامت روانی پرسشنامه ای معتبر محسوب می شود و می تواند برای هدف های پژوهشی و بالینی به وسیله پزشکان، روانپزشکان، روانشناسان بالینی و پژوهشگران حوزه سلامت مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سلامت، مقیاس سلامت روانی (MHI، 28)، پایایی، روایی
  • حسن توفیقی زواره، شراره واعظی، فاطمه صمدی، آزیتا خاتمی زنوزیان صفحه 92
    زمینه و هدف
    معاینه تخصصی پرده بکارت تاثیرات فردی، خانوادگی، اجتماعی و فرهنگی وسیعی به همراه دارد. مطالعه حاضر به منظور بررسی اپیدمیولوژیک وضعیت پرده بکارت در مراجعین به واحد معاینات زنان مرکز پزشکی قانونی استان تهران در تابستان و پاییز سال 1386 انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه بصورت توصیفی تحلیلی با تکمیل فرم اطلاعاتی به صورت مصاحبه حضوری و نیز معاینه اختصاصی مراجعین جهت ارزیابی پرده بکارت انجام شده است. تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 13 صورت گرفته است.
    یافته ها
    از مجموع 494 نمونه جمع آوری شده، از نظر سنی، گروه سنی 20-16 سال بیشترین موارد را به خود اختصاص داد. مهم ترین علل ارزیابی پرده بکارت به ترتیب شامل بررسی روابط جنسی بین افراد، بررسی تجاوز جنسی، معاینه قبل از ازدواج و طلاق بودند. بیشترین فراوانی انواع آناتومیک پرده بکارت مربوط به پرده حلقوی قابل اتساع با لبه صاف بود (4/34%). بیشترین موارد پارگی (2/54%) در پرده های حلقوی غیرقابل اتساع با لبه صاف و بیشترین موارد ساییدگی (2/80%) در پرده های حلقوی قابل اتساع با لبه صاف بود. بیشترین نواحی پارگی و ساییدگی پرده بکارت در ناحیه ساعت های 9-6 و6-3 و بیشترین فراوانی زمان حدوث ازاله بکارت (6/75%) بیش از سه هفته قبل از مراجعه بود. رابطه آماری معنی داری بین وضعیت پرده بکارت از نظرسلامت یا ازاله و علت مراجعه، گروه های سنی مراجعین وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت معاینه تخصصی پرده بکارت، کسب آگاهی و اطلاعات بیشتر پزشکان و ماماهای درگیر در معاینه پرده بکارت به منظور شناخت انواع آناتومیک پرده و افتراق یافته های طبیعی از موارد غیر طبیعی ضروری است و دادن آگاهی به قشر نوجوان و جوان درخصوص جرایم جنسی، معاینه تخصصی پرده بکارت در صورت تمایل زوجین در مشاوره های قبل از ازدواج و مطالعه و تحقیقات اجتماعی درخصوص علل تاخیر در مراجعه افراد جهت معاینه و جنبه های دیگر این معاینه تخصصی در سایر مراکز دانشگاهی نیز توصیه می گردد
    کلیدواژگان: پرده بکارت، علل مراجعه، مرکز پزشکی قانونی استان تهران
  • محبوبه دادفر، رخساره یکه یزدان دوست، فرشته دادفر صفحه 96
    زمینه و هدف
    ارزیابی شخصیت بیماران مبتلا به اختلال هویت جنسی، اطلاعات با ارزشی در مورد تشخیص، پیش آگهی و درمان آنها به دست می دهد. در بیمارانی که دارای مشکلات شخصیتی نیز هستند، جراحی جوابگوی مشکلات آنها نیست، چه بسا ممکن است وضعیت آنها وخیم تر شود. این پژوهش با هدف بررسی الگوهای شخصیتی در بیماران مبتلا به اختلال هویت جنسی انجام شده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک بررسی توصیفی- مقطعی است. آزمودنی های پژوهش 36 بیمار (22 زن و 14 مرد) مبتلا به اختلال هویت جنسی بودند که از طرف پزشکی قانونی برای ارزیابی روانشناختی به درمانگاه انستیتو روانپزشکی تهران و مرکز تحقیقات بهداشت روان و ارجاع شده بودند. این بیماران به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به کمک مصاحبه بالینی مبتنی بر DSM و پرسش نامه چندمحوری میلون MCMI-II مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل داده ها به کمک روش های آماری توصیفی انجام شد.
    یافته ها
    یافته های بررسی نشان داد که رمزهای دوتایی 75 (وسواسی- خودشیفته، 4 مورد) و 17 (اسکیزویید- وسواسی، 2 مورد) فراوان ترین ترکیب های رمز در نمونه های مورد بررسی بودند. فراوان ترین الگو های شخصیتی در این بیماران خودشیفته (22%) و وسواسی(29%) می باشند.
    نتیجه گیری
    فراوانی الگوهای شخصیتی در بیماران مبتلا به اختلال هویت جنسی بالا است و بایستی در ارزیابی و برنامه ریزی بیماران در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: الگوهای شخصیتی، اختلال هویت جنسی، ارزیابی شخصیتی، MCMI، II
  • آزاد رحمانی، عباس داداش زاده، حسین نامدار، محمدعلی اکبری، عاطفه الله بخشیان صفحه 100
    زمینه و هدف
    پرسنل فوریت های پزشکی اغلب در موقعیت های پرتنشی با بیماران خود روبرو می شوند و بنابراین، در معرض خطر زیادی برای خشونت قرار دارند. تاکنون در هیچ مطالعه ای خشونت محل کار علیه پرسنل فوریت های پزشکی در کشور ایران مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف این مطالعه تعیین شیوع خشونت محل کار علیه پرسنل فوریت های پزشکی استان آذربایجان شرقی و عوامل مؤثر در بروز این نوع از خشونت می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی می باشد. نمونه پژوهش عبارت بود از 160 نفر از پرسنل فوریت های پزشکی شاغل در مراکز اورژانس پیش بیمارستانی استان آذربایجان شرقی که با روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از یک پرسشنامه ترکیبی استفاده گردید که مشخصات واحدهای مورد مطالعه، شیوع چهار نوع خشونت محل کار (فیزیکی، کلامی، فرهنگی و جنسی) و عوامل مؤثر با بروز خشونت در اورژانس پیش بیمارستانی را بررسی می نمود. پرسشنامه ها با روش پستی برای واحدهای مورد مطالعه ارسال شد که به ضریب بازگشت 25/86% (138 پرسشنامه) منجر گردید. تاییدیه کمیته منطقه ای اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی تبریز برای مطالعه اخذ شد. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 13 و آمار توصیفی استفاده گردید.
    یافته ها
    مطابق نتایج بررسی، 103 نفر (63/74%) از پاسخگویان بیان نمودند که در سال گذشته حداقل یکی از انواع خشونت محل کار را تجربه کرده اند. میزان فراوانی انواع خشونت به ترتیب عبارت بودند از خشونت کلامی (71%)، خشونت فیزیکی (7/37%)، خشونت فرهنگی (7/8%) و خشونت جنسی (0%). بیشترین واکنش پاسخگویان به خشونت محل کار دعوت کردن مهاجم به آرامش بوده است (9/52%) و مهم ترین دلیل برای واکنش علیه خشونت بیهوده بودن پی گیری موارد خشونت (1/34%) ذکر شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان دهنده شیوع بالای خشونت محل کار علیه پرسنل فوریت های پزشکی استان آذربایجان شرقی می باشد. برای کاهش سطح خشونت علیه این پرسنل، آموزش عمومی و همچنین، آموزش کادر فوریت پزشکی در زمینه کنترل خشونت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: خشونت، محل کار، تکنسین فوریت های چزشکی
  • اردشیر شیخ آزادی، محمدحسین قدیانی صفحه 115
  • سکینه طاهرخانی، ماندانا میرمحمدعلی، انوشیروان کاظم نژاد، محمد اربابی، مهرنوش عامل ولی زاده صفحه 123
    زمینه و هدف
    خشونت خانگی یکی از علل شایع صدمه جسمی و ترومای روانی به زنان است، علاوه بر آن می تواند به طور مستقیم و غیرمستقیم بر سلامت نسل آینده نیز تاثیر بگذارد و افرادی با مشخصات فردی، خانوادگی و اجتماعی- اقتصادی خاص ممکن است در معرض خطر برای بروز این مشکل باشند، از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان خشونت خانگی علیه زنان و ارتباط آن با مشخصات زوجین در زنان مراجعه کننده به واحد بهداشت خانواده مراکز بهداشتی درمانی شهر تهران در سال 1386 طراحی و اجرا شد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی بود که تعداد 811 نفر از زنان مراجعه کننده به روش طبقه ای- تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود که از طریق مصاحبه تکمیل گردید؛ برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون مجذور کای و آزمون دقیق فیشر استفاده شد.
    یافته ها
    میزان خشونت خانگی 3/88% (5/90%-1/86% CI،95%) بود]خشونت جسمی 4/25% (3/28%-4/22% CI،95%)، خشونت عاطفی 3/87% (5/89%-1/85% CI،95%) و خشونت جنسی 1/39% (4/42%-8/35% CI،95%)[، بین خشونت و برخی از عوامل شامل سن زمان ازدواج زن]24 سال و کمتر[(001/0p< (،سن زمان ازدواج همسر]کمتر از 30 سال[(023/0=(p، تحصیلات همسر]متوسطه و کمتر[(016/0=(p، مصرف سیگار توسط همسر (002/0=(p، بیماری روانی زن و همسر (016/0=(p، مصرف دارو در زن (02/0=(p و همسر (004/0=(p و سابقه سقط (012/0 =p) ارتباط وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای خشونت خانگی در این پژوهش و وجود ارتباط بین برخی از عوامل با خشونت و از آنجایی که مداخله برای کاهش خشونت از نتایج نامطلوب آن بر سلامت زنان می کاهد، غربالگری روتین زنان به خصوص زنان در معرض خطر از لحاظ مواجهه با خشونت خانگی توصیه می شود
    کلیدواژگان: خشونت خانگی، خشونت علیه زنان، مشخصات زوجین
  • روح الله یگانه، حسن پیوندی، اسماعیل حاجی نصرالله، محسن مهاجری، مینا احمدی صفحه 130
    زمینه و هدف
    خوردن مواد سوزاننده می تواند منجر به طیف وسیعی از علایم از سوختگی خفیف دستگاه گوارش و راه های هوایی تا مرگ شود. بروز عوارض و مرگ و میر به نوع، مقدار و غلظت این مواد بستگی دارد. هدف از این مطالعه بررسی نتیجه درمان و بررسی علل مختلف ایجاد مرگ در این بیماران است.
    روش بررسی
    در این مطالعه گذشته نگر توصیفی، 62 بیمار 15 تا 107 ساله که در پی بلع مواد سوزاننده در بیمارستان لقمان حکیم طی سال های 1378 تا آخر خرداد 1385 فوت نموده بودند مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    68% بیماران را مردان و 32% را زنان تشکیل می دادند. میانگین سنی مردان 53 سال و زنان 37 سال بود که بطور معنی داری میانگین سنی خانم های مسموم پایین تر از مردان بود. 84% بیماران به قصد خودکشی اقدام به خوردن مواد سوزاننده کرده بودند. در بین بیماران فوت کرده 49 بیمار مواد اسیدی، 13 بیمار مواد قلیایی مصرف کرده بودند. شایع ترین بیماری زمینه ای برای بلع مواد سوزاننده جهت خودکشی مشکلات روانی بود. شایع ترین علامت بالینی بیماران علایم گوارشی بود. از علایم گوارشی شایع، دیسفاژی در 85% و سپس، آبریزش از دهان در (73%) بیماران دیده شد. 27 نفر ازبیماران جراحی شده بودند. تابلوی مرگ در بین بیماران جراحی شده و نشده متفاوت بود. شایع ترین تابلوی مرگ در بیماران، سوختگی راه هوایی بود. تنگی نفس به هنگام مراجعه در بیمارانی که از سوختگی راه هوایی مرده بودند کمتر دیده شد. درجه بندی اندوسکوپی ارزش واضحی در پیش گویی مرگ و میر بیماران نداشت.
    نتیجه گیری
    در مسمومین با مواد سوزاننده، بستری و مداخله زودرس برای حفظ راه هوایی از طریق جراحی در صورت نیاز جهت کاهش مرگ زودرس ضروری است.
    کلیدواژگان: بلع مواد سوزاننده، مرگ و میر، خوردن اسید، خوردن قلیا
  • صفحه 137
|
  • Page 87
    Background and Aim
    Valid screening questionnaires for mental health are useful tools for research and clinical practice. These instruments could play a major role in detecting patients with psychiatric disorders in medical centers. The main aim of this study was to examine the reliability and validity of a short form of the Mental Health Inventory (MHI-28) in an Iranian general population.
    Materials and Methods
    214 referrals to the counseling centers of Tehran University and Iran University of Science and Technology in two groups of patients (n= 107; 64 females, 43 males) and normals (n= 107; 64 females, 43 males) were included in this study. All participants were asked to complete the MHI-28, the Beck Depression Inventory (BDI), the Beck Anxiety Inventory (BAI), and the General Health Questionnaire (GHQ). The MHI-28 was developed on the basis of psychometric properties of a longer form of the scale, MHI-38.
    Findings
    Test-retest reliability and internal consistency of the MHI-28 were examined at satisfactory levels. Test-retest and alpha correlation coefficients were calculated for both groups. The coeffcients for psychological well-being and psychological disteress were from 0.85 to 0.91 for test-retest reliability and 0.89 to 0.94 for internal consistency, respectively. All correlations were significant at P< 0.001 level. Concurrent validity of the MHI-28 was calculated according to correlation coefficients between the scores on the MHI-28 and total score of the GHQ. The coefficients for psychological well-being and psychological distress were -0.87 and 0.88, respectively. All correlations were significant at P<0. 001. The results also supported discriminant validity of the MHI-28.
    Conclusion
    It can be concluded that the MHI-28 is a valid measure and can be used for both research and clinical purposes by physicians, psychiatrists, psychologists and researchers in the field of healt care.
  • Page 92
    Background and Aim
    Specific Hymen examination has major individual, familial, social and cultural influences. The present study was carried out in order to survey the epidemiologic Situation of hymen referred to the woman’s examination part of Tehran Legal Medicine center during summer and autumn of 2007.
    Materials and Methods
    This study was implemented for evaluation of hymen by filling information forms and personal interview and specific examination in persons referred, analytical descriptive method. Analysis was performed with SPSS version 13.
    Findings
    16-20 years old age group were the most involved among 494 cases. The most important causes of evaluation of hymen in proper order was: a survey on sexual relationship between individuals, a survey on rape, examination before marriage and divorce. The most common anatomical type of hymen was dilated circular hymen (34.4%) and the most common tearing of hymen happened (54.2%) in non dilated circular hymens with smooth border and the most common abrasion (80.2%) was in dilated circular hymens with smooth border. The most common regions of tearing and abrasion in hymen was related to 3-6,6-9 oclock (inferior semicircle). The most common occurrence time of defloration was more than 3 weeks (75.6%). There was a significant relation between hymen’s situation (intact or defloration) and cause of reference, age of the referred groups.
    Conclusion
    With consider to importance of specific examination of hymen it is necessary for involved physicians and midwives to get more information and knowledge about hymen and differentiation the natural findings in comparison with abnormal findings. It is recommended to give information to the adolescent and young people about the sexual offences and specific examination of hymen before marriage consultations in propenced couple. It is also recommended to other university centers to do social research and etiologic investigations about the delay of persons referring for the examination of hymen and the specific examination's other aspects.
  • Page 96
    Background and Aim
    Personality assessment in patients with GID is effective in their diagnosis, prognosis and treatment. Surgery in patients with comorbid personality problems may be more worth their condition. This project appraised the personality patterns of GID patients.
    Materials and Methods
    This was a descriptive-cross sectional study. The subjects of the project were 36 GID patients (22 female, 14 male). They were referred to the clinic of Tehran Psychiatric Institute & Mental Health Research Center for psychological assessment by Legal Medicine Organization. The subjects were selected using convenience sampling and evaluated by DSM based clinical interview and MCMI-II. Data were analyzed by descriptive statistical methods.
    Findings
    The most frequencies of dual symbols were 75(obsessive-narcissistic,4 cases) & 17(schizoied-compulsive,2 cases)combinations. The most frequencies of personality patterns in GID patients were narcissistic(22%) and compulsive(29%).
    Conclusion
    The frequency of personality patterns GID patients is high and this should be taken into account in the assessment and treatment planning of GID patients.
  • Page 100
    Background and Aim
    Emergency medical service (EMS) personnel encounter with their patients in stressful situations; therefore, they have high risk for workplace violence (WPV). Until now there is no relevant study investigated WPV toward Iranian EMS personnel. Therefore, the aim of present study is to determine the prevalence of WPV toward EMS personnel in East Azerbaijan Province (EAP) and WPV-related factors.
    Materials and Methods
    This is a cross-sectional descriptive study. The study sample was consisted of 160 EMS personnel working in the prehospital setting in East Azarbaijan Province. These personnel selected to participation with simple random sampling. For data gathering, a combined questionnaire was used. This questionnaire assessed the characteristics of respondents, the prevalence of (138 questionaire) four form of WPV including verbal harassment, physical assaults, cultural harassment, sexual harassment and WPV-related factors. Questionnaires posted to subjects and resulted in 86. 25% (138 questionaire) response rate. The ethic committee in Tabriz University of Medical Sciences approved the study. In order to analyzing the data SPSS software (version 13) and descriptive statistic were used.
    Findings
    Results showed that 103 of respondents (74. 63%) experienced at least one form of WPV during last year. Most frequently reported form of WPV was verbal harassment (71%), followed by physical assault (37. 7%), cultural harassment (8. 7%) and sexual harassment (0%). The most frequent response to WPV was «invite offender to calm» (52. 9%). Many of respondents believed that «any effort to follow up the violent events is ineffectual».
    Conclusion
    This study highlights the high frequency of violent events toward EMS personnel in East Azarbaijan Province. In order to decrease the violent events, public education and continuing education for EMS personnel is recommended.
  • Page 108
    Bachground &
    Aim
    Suicide is an important public health problem representing one of the first ten leading cause of death in the world. The purpose of this study is to describe demographic characteristics and methods have been used by suicide victims and to estimate suicide mortality rates that occurred in Ardabil during 1998-2007.
    Materials and Method
    This is a cross-sectional descriptive study. Data on deaths by suicide that occurred in Ardabil from 1997 to 2006 were obtained from the legal medicine center. Reports contained sociodemographic information, characteristics of death and the method used. We calculated mortality rate and rate ratio inorder to compare age, sex and area specific rates. Data were analyzed by SPSS 15 software
    Findings
    The period from 1997 to 2006 a total of 185 suicide death occurred in Ardabil. The mean age was 29.6 ± 15 years old. 73.5% of victims were male and 73% of them were from urban area. The suicide mortality rate was 4.2 per 100000. For the recorded years, the rates of suicide mortality had a decreasing trend. The rate ratio of male suicide to femal was 2.6 and rural to urban was 1.3. Hanging, poisoning and burning were the most common methods used among victims respectively.
    Conclusion
    The study shows that suicide rates in Ardabil are lower compared with national rates with a decreasing trend and in contrast to most studies the suicide mortality rates in rural area of Ardabil are higher than urban area.
  • Page 115
    Background and Aim
    Drowning must be recognized as a major global public health problem with significant opportunities for prevention.
    Materials and Methods
    In Order to examine the incidence and characteristics of drowning, we analyzed data from the Legal Medicine Organization of Tehran through a cross sectional study from 2002 to 2006.
    Findings
    During five years, a total of 292 cases (241 male & 51 femal) suffered fatal drowning in Tehran. Mean age was 21.7±15.7 years and M/F ratio was 4.7:1. The most common age groups of drowned victims were 0-4, 15-24 and 5-14 years (1.5, 1.2 and 1.1 per 100 000 population/year, respectively). Children under the age of 15 years comprised 32.2% of all drowning deaths. Canals and public natatoriums were the locations with the highest number of drowned victims (24.7% and 21.2% respectively). Overall 85.3% of all drowning deaths were occurred in summer and spring. 87% of victims were dead at the places of drowning (p≤0.01). There was correlation between decedents’ motives with their age, sex and education (p≤0.01). Also there was correlation between manner of death with age, sex, educational state and marriage status (p≤0.05). The manner of death was found as following: 88.0% accidental, 5.5% suicidal, 1.4% homicidal and 5.1% undetermined.
    Conclusion
    Tehran has a mean drowning rate 0.7 per 100 000 population/year which is not a high rate in the drowning related mortality. Yet drowning is a public health problem which involves young population. Prevention of drowning in Tehran, like other parts of our country, requires programming and policies that address known risk factors
  • Page 123
    Background and Aim
    Domestic violence is one of common causes of physical injury and emotional trauma to women, in addition, It can influence on future generation health directly or indirectly and individuals with certain personal, familial and socio- economic characteristics may be at high risk. This survey designed to determine the prevalence of domestic violence against women and relationship with couple’s characteristics among women who came to family health clinics in Tehran (2007).
    Materials and Methods
    This study is a descriptive cross sectional survey, 811 women were chosen with stratified random sampling sampling method. Data collection’s instrument was questionnaire that was filled out by interviewing. Descriptive and inferential statistics such as X2 and Fisher exact test were used for data analysis.
    Findings
    The prevalence of domestic violence was 88.3% (95%CI, 86.1% -90.5%), physical abuse 25.4% (95%CI, 22.4%-28.3%), emotional abuse 87.3% (95%CI, 85.1%-89.5%) and sexual abuse 39.1% (95%CI, 35.8%-42.4%) was experienced by participants. significant association was seen among violence and a number of variables such as: woman’s marriage age [24 years old or less] (p<0.001), husband’s marriage age [younger than 30 years old] (p=0.023), husband’s education [high school graduate or less] (p=0.016), husband’s smoking (p=0.002), woman and husband’s psychological disorder (p=0.016), abortion history (p=0.012) and drug use by woman and husband (p=0.02) (p=0.004) respectively.
    Conclusion
    With regard to high prevalence of domestic violence and it’s association with some of variables and since intervention can decrease violence and it’s adverse outcomes, women routine screening, in particular, high risk women about violence experience is recommended
  • Page 130
    Background And Aim
    Ingested corrosive substances produce different injuries, ranging from minor gasteroesophagial and airway burns to death, depending on the agent type, amount, concentration. The purpose of this study was to investigate the outcomes and different causes of mortality in patients who died following ingestion of caustic substances.
    Materials And Methods
    As a descriptive retrospective study, between (1999- 2006) 62 patients 15 to 107 year-old who died from corrosive agent ingestion in Loghman medical center have been studied.
    Findings
    68% of patients were male and 32% were female. Mean age of male patients were 53 years old and in female were 37 years old. Also the mean age was lower in females. 84% of cases were suicide attempts. 49 patients had been died with acid ingestion and 13 patients died with alkaline ingestion. The most common comorbid condition with caustic ingestion was psychiatric problem. The most common symptoms in caustic ingestion were GI manifestations. The most common GI symptoms were dysphasia (85%) and drooling (73%). 27 patients had been operated. Cause of death in operated patients and non-operated was different. Overall airway burning was the most common cause of death.. Early dyspnea was found less in those who died of air-way burning. Neither the aforementioned points nor grading of endoscopy had any clear prognostic value in death
    Conclusions
    In cases of caustic ingestion, early admission and airway protection with surgical intervention, if indicated, can reduce the mortality rate.